top of page

Baldones sanatorija

Baldones sanatorija


Kas ir šī mistiskā ēka Baldonē

Vieta, kas vienam ir kļuvusi par spoku vietu, otram par apskates objektu Baldonē, kādam citam investīciju objekts, bet vēl 40 gadus atpakaļ Baldones sanatorija bija plaši apmeklēts kūrorts- ārstniecības iestāde, kur, tūristi baudīja veselīgās Baldones dūņu vannas un minerālūdeņus vese



līgās dūņu vannas un

Vai  Baldones sanatorija ir pieejama apskatei

Apmeklējot to šodien, Tu redzēsi vairāku māju kompleksu, nesakoptu vidi, ilgu laiku pamestu teritoriju. 2024 gada pavasarī to iegādājās jauns investors, kas teritoriju iežogoja, lai veco ēku cienītāji un citi interesenti to nevarētu apmeklēt.




Baldones sanatorija - kā kūrorts

Tā bija pazīstama kā slavena kūrort vieta, uz kuru ļaudis brauca no malu malām.  Sanatorija “Baldone” ietilpa balneoloģisko kūrortu grupā, kur ārstniecībā tika izmantoti dabiskie minerālūdeņi (Baldones sērūdens) un ārstnieciskās dūņas. Sanatorijā bija iespējams ārstēt dažādas veselības problēmas, no kurām izplatītākās bija reimatisms, mugurkaula skriemeļu, muskuļu, ādas, kuņģa, gremošanas trakta, ginekoloģiskās un citas.

Parks - bija skaisti iekopts, ierīkoti  pastaigu celiņi ar romantiskām lapenēm,  Ķekaviņas upītē laiski peldēja pīles  un te daudziem radās savi dzīves stāsti, kādam pirmā mīlestība, kādam jaunas iepazīšanās, bet visi, te guva jaunu sparu un veselību.




Kad un kāpēc Baldonē

Sanatorija “Baldone” bija kūrorts  Latvijā, kas tika izveidots uz 1797. gadā dibinātās Baldones kūrvietas (no 1922. līdz 1940. gadam – “Baldones sēravotu” kūrorts) pamata.  Baldones sēravota ārstnieciskās īpašības bija pazīstamas jau senāk, tomēr tieši 18. gs. beigās un 19. gs. sākumā tika veikti pirmie nozīmīgie Baldones sērūdens sastāva pētījumi, kas pamatoja tā ārstniecisko vērtību. Un tieši šajā laika bija novērojama Baldones kūrorta uzplaukums.   



Vai Baldones sanatorija varētu atdzimt

Vai to var atjaunot- domāju, ka nē. Jaunais investors nāks ar jaunu izaicinājumu un piedāvājumu. Varbūt te radīsies jauka vieta dzīvošanai, jauns privāto māju sektors. Bet mēs to nezinām, bet mēs ļoti ceram.

Iepazīsti Baldoni klātienē- apskati Riekstukalnu, , Baldones observatoriju, iemalko ūdeni no sēravota un atpūties pie mums Grundenberga


7 views0 comments

Comentários


bottom of page